Beroep

EU-toetsing in beroep afgewezen? Een gespecialiseerde advocaat in EU-toetsing kan namens u beroep aantekenen bij de rechtbank en u bijstaan tijdens de rechtszitting.

Het beroep moet binnen 4 weken worden ingediend. Stuur een kopie van de beslissing of bezwaar naar uw advocaat. Na ontvangst zal er beroep worden aangetekend. Dit gebeurt eerst met een inleidend beroepschrift Hierin legt de advocaat uit dat er beroep wordt aangetekend. Ook vraagt de advocaat om een kopie van het volledig dossier.

Als het dossier ontvangen is, gaat de advocaat over tot het opstellen van de gronden van het beroep. Dit zijn de redenen waarom u vindt dat het bezwaar onterecht ongegrond is verklaard.

Wilt u weten wat het kost? Klik hier voor meer informatie.

Het bezwaar wordt vaak ongegrond verklaard om de volgende redenen

Wanneer ontvang ik een uitspraak?

De zaak wordt mondeling op zitting bij de rechtbank behandeld, voordat er uitspraak wordt gedaan. Uw advocaat staat u tijdens de zitting bij en voert namens u het woord. De rechter doet binnen 6 weken na de zitting uitspraak. Het komt nog weleens voor dat de rechtbank de termijn uitstelt met 6 weken.

Beroep gegrond

Het beroep is gewonnen als de rechtbank het beroep gegrond heeft verklaard. De rechtbank vernietigt de beslissing op bezwaar. De zaak wordt na een vernietiging weer in bezwaar behandeld. De IND dient in dat geval opnieuw een beslissing te nemen en het oordeel van de rechter mee te nemen in de besluitvorming.

De rechtbank heeft ook de mogelijkheid om de zaak zelf af te doen. In dat geval komt de uitspraak van de rechtbank in de plaats van het besluit van de IND. Dit komt zelden voor en vrijwel alleen in gevallen waarin er overduidelijk een conclusie kan worden genomen. Dat zijn gevallen waarin het antwoord al duidelijk is en de zaak niet nogmaals in bezwaar hoeft te worden behandeld.

Beroep ongegrond

Heeft de rechtbank het beroep ongegrond verklaard? Dan kunt u hiertegen binnen 4 weken hoger beroep instellen bij de Raad van State. Dit is de hoogste rechtsinstantie in vreemdelingenrechtzaken. De Raad van State is gevestigd in Den Haag. Hoewel een advocaat niet verplicht is in hoger beroep, raden wij u aan om u te laten bijstaan door een gespecialiseerde advocaat in het EU-migratierecht. Informeer naar de mogelijkheden.

Wilt u weten wat het kost? Klik hier voor meer informatie.

Advocaat Cynthia Noordzee
Cynthia Noordzee is oprichter en eigenaar van Noordzee Advocatenkantoor. Zij is als advocaat gespecialiseerd in het EU-migratierecht. Zij heeft als beslismedewerker bij de IND gewerkt. Cynthia heeft vele EU-zaken tot een goed einde kunnen brengen.